Укрепване на стени

В предишната статия разгледахме как и защо да премахнем старата мазилка от стените, а днес ще се фокусираме на действията след това.

Защо трябва да укрепим стените?

Много е лесно, след като свалите старата мазилка, да поставите нова и да спрете до тук. Това, обаче, не е правилният подход. Важно е да се установи защо са се появили напуквания по стените и дали, няма опасност да се появят нови. Ние нямахме големи проблеми при основите, но все пак предприехме допълнителни действия и в комбинация с бетонната плоча подсигурихме всякако вероятно “мърдане” на стените.

Процесът

Арматурното желязо ни се превърна в голям приятел, за тази процедура. Нека нагледно да покажем какво точно визираме:

armaturno jelqzo
Изчистени фуги с арматура
Изчистен ъгъл, с арматура

Първо се почистват фугите. В нашия случай голяма част от тях се беше изронила сама. С полагането на арматурата осигуряваме допълнителна стабилност и тухлите няма да мръднат повече. На дясното изображение е показан един по-сериозен случай. Коминът беше доста разместен. За подсилване на ъгъла ползвахме извито арматурно желязо. Следващата стъпка е обилно замазване със смес от вар и цимент. Празното пространство не трябва да Ви притеснява. Както споделихме по-горе то ще бъде също запълнено. В следваща тема ще покажем и тази техника.

Съветваме ви да обмисляте всеки свой ход и да работите разумно. Цената на ремонтна дейност от този вид не излиза много, разбира се ако не ви се налага укрепването на големи области. Също така, зависи и от цената на желязото. Гледайте на тази интервенция като инвестиция в бъдещето, защото пукнатина в един по-завършен етап на къщата, може да струва много повече.

Нашият план винаги е бил на тези стени да лепим изолация и гипсокартон, но въпреки това, извършихме тази процедура по заздравяне. Не живеем в земетръсна област, но се чувстваме по-добре и по-сигурни като знаем, че не се неглижирали този проблем.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *