Събаряне на стара мазилка

Влизаме в една серия, в която ще ви разкажем как цялостно реновирахме стените на къщата.

Предполагаме, че сте чували как старото строителство е вечно, никога не се разпада или подобно. В някои случай може да е така, но когато приказваме за мазилка  е малко възможно. Основната причина е, че  за самата мазилка се  е използвала чиста вар. Колкото и добра да е била за времето си, трудно би се сравнила със смес между вар и цимент. На практика, последното трябва да изтрае значително повече години при еднакви условия. Една стара мазилка е необходимо да се прегледа основно и при нужда да се премахне.

А, защо е нужно да я махаме?

  • Старата мазила, на много места, или лесно се ронеше/падаше или беше вече паднала. Поради тази причина всички “слаби” места трябваше да бъдат съборени. В последващ материал ще разгледаме и какво направихме след това, но днес ще се фокусираме само на събарянето. От сега може да споделим, че това е много труден и изморителен процес. На места мазилката не падаше толкова лесно и се налагаше да използваме по-големи инструменти, предимно перфоратор.
  • Друг съществен фактор е ако къщата  е “мръднала” с годините. Често, след създаването ѝ е възможно основите да улегнат с няколко милиметра/сантиметра и това да се отрази на постройката. Разбира се, тук става дума за много малки стойности. Ако имате цепнатини, които са сантиметри, то по-добре се обърнете към специалисти за консултация какви действия могат да бъдат предприети. Обект на нашата статия са съвсем леки пукнатини и измествания.

Подготовка

  1. Бетониране на пода. Защо след бетонирането ли? Очаква се по земята да има големи купчини мазилка и прах. Почистването върху сравнително градка повърхност, без фуги ( както бяха редените греди), ще е доста по-лесно. Умно, нали!
  2. Детектиране на пукнатините. Ето нагледно как изглеждаха нещата:
mazilka-spalnq
Мазилка – спалня

Забележете как тук в дясно, под малкия прозорец има леки пукнатини. Именно такива места търсим и там започваме със сваляне мазилката.

3. Сваляне на дограмата. Както се вижда, прозорците са свалени. За наше щастие къщата на 80% беше със сменени прозорци (с PVC дограма), но при толкова ремонтни дейности шанса да я “нараним” беше голям. Топлото време ни позволяваше да постоим без прозорци за няколко седмици. Освен това е много характерно мазилката да е по-слаба точно покрай прозорците и вратите ( Вратите бяха премахнати още в съвсем ранен период от ремонтните дейности).

Основни инструменти

Ако питате някой строител/майстор/бригада може да ви сподели, че са ви необходими инструменти за 2000 лв. но не се плашете, това е доста преувеличена цена. Да, с такъв инструментариум на лице, ще свършите доста повече работа за малко време. Но всичко зависи от това колко време имате за работа и колко желание да се справите сами при свалянето на стара мазилка.

Ето какво ви е необходимо:

  • Чук/Тесла;
  • Два броя секачи – Един, който да е с глава около 2-3 см. и такъв с глава 5-6 см;
  • Стара отверка, която трябва да издържа на чука/теслата и разбира се да сте готови да бъде жертвана;
  • Ако имате средства може да вложите ~100 лв. за малък перфоратор;
  • Кофи, лопати, чували и подобни.

Реално, това са основните неща. Да, ако имате перфоратор за 500 лева работата ще се улесни, но това не беше нашият случай.

Начин на работа

Започвате от отбелязаните цепнатини (там мазилката ще бъде най-слаба) и продължавате в окръжност, докато не достигнете до здрава мазилка. Всичко е до късмет колко точно ще се наложи да премахнете, но не трябва да ви плаши идеята за “почистване” на цяла стена. Даже трябва да се радвате, че сте открили слабото място на време, защото подобна слаба мазилка в дългосрочен план ще ви създаде изключително много проблеми. Ние свалихме над 50% от старата мазилка, но сме сигурни, че остана само здрава, която беше и допълнително обработена в последствие. На следващото изображение е вече почистената стена.

стара мазилка

Оставяме ви да събаряте мазилка, на воля. Най-важното нещо е да не оставяте слаба стара мазилка. Проверявайте добре всичко за да избегнете бъдещо затруднения.

В следващият материал ще разгледаме как и защо трябва да укрепим тухлите, които сега ще се покажат.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *