Армиране на плоча и заливане на бетон

Подготовката започна. Останалата част може да се окаже, че беше една от най-трудните задачи за изпълнение. Едно армиране на плоча за бетон, за една стая, напълно друго е за 80 квадратни метра. Трудно ни е да повярваме колко много желязо беше вложено, но както се казва: “За хубаво е”.

Нека да започнем

Концепцията ни е да направим двойна скара с железата, плюс няколко (не малко) рифелни железа по дължина. От снимките по-долу ще стане по-ясно. Първата (долната) скара е направена от 4мм желязо, а горната от 6мм скари. Рифелните железа са 10мм. На следващото изображение може да се наблюдава и как поставяхме скарите.

армиране на плоча
Първия ред скара

Виждат се и първите рифелови железа. Те се поставят между двете скари. Така горната скара ще легне на тях и ще бъде отделена от долната.  Ако е възможно, е добре тези железа да бъдат по цялата дължина на къщата. Това включва и да преминат през всички стени.

Друг важен компонен са така наречените “мустаци”. Това са парчета рифелови железа, които се забиват в стените и “стърчат” около 30-40 см. Целта е отново горната мрежа да легне на тях. Също така за придобиване на цялостност на бетоновата плоча, между стените.

мустаци на армирана бетонова плоча
“Мустаци”

Обстановката е подготвена за втория ред мрежа и след това поставянето на “майките”. Вида им варира и може би е добре да проучите как ще ви е по-удобно в последствие при заливането на бетона. Ние избрахме тип “купчинки”, които ще ни водят.

майки на армирана бетонова плоча
“Майки” на бетон

На снимките не се вижда, че всяка една мрежа и железата са допълнително вързани с арматурна тел.

Време за бетон

Армирането ни отне приблизително 1 месец , определено неочаквано много време, но си заслужаваше. Самия бетон беше поръчан, а не разбъркан на ръка, защото ни беше необходимо количество от 10 кубика. За съжаление, нямаме снимки от самия процес, защото нямаше много свободно време. Ето го и резултатът:

Залят бетон

Резултатът е достатъчно добър от към гладкост. На по-късен етап ще се извършват допълнителни действия в тази насока, но този бетон беше голямо изпитание за нас. Пълната галерия може да разгледате ТУК.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *