Укрепване на основи на къща

Ако използваме максимата, че при започване на ремонт първо трябва да прегледаме “горе и долу” – покрива и основите на къщата. След като вече оправихме покрива, то идва ред и на основите.

За наше щастие почти всичко в тази част беше добре изпълнено и нашата работа се сведе до следващите точки:

1.Какво ще носят тези основи

Тук е редно да имате план – дали ще поставяте бетонна плоча, ако няма, дали ще бъде изграждан втори/трети етаж на къщата или подобно. Ако ще се извършват подобни действия, то е необходима консултация със специалисти. Мисълта “сигурно ще издържи” в никакъв случай не е достатъчна и може да доведе до големи проблеми.

При нас основите са от камък, а на някои места има бетонови трегери. Изключение правеше една стая, която е достроявана в последствие и при нея нямаше подобни трегери.

2. Нека да предприемем нужните действия

Нашия план беше да залеем бетонна плоча и поради тази причина трябваше да направим допълнителни укрепления. В едната стая подът е отделен на около 50см от почвата и се държеше на няколко, не толкова стабилни, дървени подпори. В тази насока направихме няколко бетонни стъпки, които да служат за основи на къща-тата, поне в тази им част:

Стъпки от бетон

За цялата стая направихме 6 дупки като горното изображение, които да разпределят тежестта на бетона. Възможно е да се излее цял бетонен трегер, но би било прекалено.

В друга стая, на стената, бяхме забелязали леко разместване, което по-скоро беше от коминното тяло. Решихме да подсилим с една допълнителна колона:

основи на къща
Колона

За наша радост процесът на укрепване се състоеше в тези действия. Всичко останало беше в добро състояние и не се налагаше да извършваме допълнителни неща, в тази насока. Плюс за нас беше и фактът, че премахнахме една стена и бъдещата плоча ляга идеално на самите основи.

В последващ материал ще разгледаме как да третираме тези основи за да се запазят в добро състояние, като засега се насочихме само да ги проверим и укрепим нужните места.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *