Покривът и защо е толкова важен?

При започването на ремонт има няколко ключови аспекта, които никога не трябва да бъдат пренебрегвани. Един от тях е именно ремонтът на покрив.

Покривът и неговото състояние са често пренебрегвани при ремонт на къща. Покривът не е пред очите ни, но това не значи, че не се нуждае от грижи. Неглижирането му може да доведе до много сериозни последствия. Необходимо е опитно лице да проведе оглед и да сподели моментното състояние на цялата покривна конструкция.

Стандартно един покрив се състои от :

 • Подпокривна рамка;
 • Защитна мембрана;
 • Допълнителни хоризонтално разположени части;
 • Наклонени повърхности: Рампи и ребра;
 • Керемиди и капаци;
 • Коминни тела;
 • Улуци.

След обстоен преглед, в нашия случай, беше желателно да му направим почти основен ремонт и след като вече разполагаме с прекарани вода и ток можехме да преминем към съществени действия.

Материали

Препоръката ни е да потърсите информация конкретно за вашия случай- какви точно дървени и други материали са ви нужни. Също така, от какво точно количество се нуждаете. В някои случай може да са необходими само тънки дъски ( ламперия ) под керемидите, в други – може да използвате цели платна от ПДЧ. Добре е да следвате съветите на майсторите. Задавайте въпроси и искайте разяснения, за процесите. Всеки специалист работи с различни материали и техники. Работата ще спори ако те ви допадат и се побират в зададения бюджет.

Ето пример и на част от нашите материали:

Дървен материал за покрив

Под керемидите на нашия покрив нямаше ламперия, платна, дъски или нещо подобно( освен малките летви, на които лягат самите керемиди ) и поради тази причина поставихме по-дебели дъски. Наложи се подмяна на голяма част от керемидите, като използвахме запазени такива от “старата школа”. Закупували сме едиствено капаци в ново състояние. В процеса на работа бяха сменени няколко основни греди и изградени два допълнителни навеса.

Съвети за новия покрив

 • В случай, че самия покрив не излиза напред от зида на къщата, е много желателно да издължите покрива. Нагледно става дума за това:
Покрив, в процес на обновяване

В ляво е вече продължен, а в дясно е стария, които свършваше точно на зида. Издължавайки покрива по този начин ще предпазите стените на къщата от измокряне при дъжд/сняг.

 • Следващия съвет е задължителното полагане на изолационен материал под керемидите. На горната снимка може да бъде видян и този слой. Изолационният материал представлява лека мембрана, която не пропуска влагата. Така си осигурявате по-голяма сигурност в случай на “авария”.
 • Преценете колко голяма площ искате да бъде покрита предварително. Постарайте се всички изходи/входове от къщата да бъдат закрити за да останат сухи. Ние изградихме два навеса – за задния вход и бъдещата задна веранда, обаче имаме предвиден проект и за предния вход. За него са запланувани допълнителни промени и поради тази причина не го изградихме с целия покрив.
Предна веранда
Задна веранда
 • В никакъв случай не пренебрегвайте комините. Направете проверка на състоянието им на покрива. При нужда трябва да бъдат поправени, измазани и може да им поставите шапки. Не забравяйте да изчистите и коминните тела, предварително.

Това е всичко, което зависи от вас. Останалото е дело на бригадата, която извършва ремонта. Не сме дискутирали неща, като поставянето на ламарина между покрив и стена, в случай че имате прилепен гараж или по-ниска част на къщата, поставянето на улуци и подобно. Тези неща са си строго индивидуални, според разположението на покрива, познанията и похватите на майсторите.

Разгледайте пълна галерия от процеса.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *