Нова ВиК инсталация – Част 1

Паралелно с прекарването на новата ел. инсталация започнахме изграждането и на ВиК. Отново това няма да бъде проект, който ще се завършен на веднъж, а разделен на няколко етапа. Ето и малко история:

  1. Стария тръбопровод беше от метални тръба.
  2. Поради предишна повреда нямаше водомер.

анализирахме ситуацията и решихме да пуснем нова партида, като се “закачим” на ново с главната ВиК тръба. Също така, решихме да направим и изцяло нова шахта за водомера. Именно това и прокопаването на канал за тръбите беше първата ни стъпка. Нищо специално тук – предимно копаене. Препоръката ни е да си направите достатъчно просторна шахта. Ето и нагледно:

Шахта
Шахта

На следващото изображение е и първоначалният вариант на главния ни ВиК вход:

Шахта
ВиК

Следващата стъпка е да изградим тази шахта и да изолираме главния тръбопровод. За целта първо използвахме стандартна облицовка за тръби и след това облицовка с алуминиево фолио. В комбинация и от ~50см. дълбочина е напълно достатъчно да предпази тръбите от замръзване.

vik1
Завършена Шахта

Друго важно в случая – Оставихме си два извода, само за двора. Така ще можем да свържем директно външна чешма, водоструйка и подобни.

В общи линии, това беше първата част от новата ни ВиК инсталация. Като допълнение, свързахме 2 маркуча, за да може да използваме водата. Действоята, до сега, бяха напълно достатъчни, като все още не сме премахнали бапълно старата инсталация. Тя съдържа стари и тежки етернитови тръби, които ще изискват доста усилия за премахване.

Пълна галерия на процеса ТУК.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *