Подпокривна изолация

В даден момент имахме нужда от малко почивка и разнообразие от стандартната работа по къщата. Поради тази причина се насочихме към подпокривна изолация. По-долу ще споделим поради каква причина сме я направили по такъв начин, защо са използвани няколко конкретни материали и подобно. Нека започнем.

Предварителна обработка

  Разбира се задължително преди да започнете каквато и да е било работа е необходимо да имате здрав покрив. Много е желателно самото дърво да бъде обработено по някакъв начин. Поради факта, че използвахме много стар материал ( имам предвид, че от старият покрив материала беше рециклиран и използван отново ) беше задължително да убием всичко живо в него. На пазара ще намерите много продукти в тази насока. Проучихме повечето известни такива, за какво служат, колко слоя трябва да се нанесат и т.н. В крайна сметка избрахме стар метод, а именно с нафта. Едно, че убива всички гадини и други, че има силен аромат, който е траен и предпазва нови гадини да дойдат.

  ВАЖНО!!! Тук трябва да обърнете много специално внимание ако тръгнете по този път. Натурално нафтата трудно би се запалила лесно, но все пак е продукт, при който е възможно. Също така очаквайте с месеци да ви мирише.

  Използването на нафта при нас не беше проблем. Самото напръскване беше на есен, когато нямаше толкова високи температури. Също така не живеехме там и миризмата не беше проблем.

  Също така заложете, че след няколко месеца ще е необходимо да лакирате или безирате дървеният материал. Така ще го запазите дълги години.

  Защо избрахме този начин?

  Нека разгледаме нагледно ситуацията:

  покрив

  С червената стрелка сме посочили къде типично се поставя изолацията, но ние я направихме където е зелената.

  Причина 1

  На кратко – Покрива не е правен от нас, а от “майстори”. Директно нямам вяра, че ще изтрае дълги години и ако се преправя то изолацията ще замине.

  Причина 2

  Къщата ни има прекалено много скатове. След години ( тук имаме предвид след много години ) плана е да ги намалим значително. Технически изолацията до тогава ще се “избие” но отново ще хвърлим нещо работещо. Това не е практично.

  Причина 3

  Пространството няма да се използва. Просто в момента няма достатъчно място там за стая или нещо като килер.

  Полагане на подпокривна изолация

  Както се вижда от по-горната снимка то тавана е гредоред, като предишната “изолация” е била просто пръст. За времето си е било много добре ( преди 70-80 години ), но за наша радост вече има по-нови материали.

  Избрахме да използваме каменна вата на Knauf – защо? Защото цената и беше по-ниска, а и няма смисъл да се престаравяме. Също така не ни се работеше с по-неприятни материали ( стъкленна вата ). Поставихме няколко нива на изолация + защита ( по-долу ). Също така са запланувани и други.

  Самото полагане е елементарно. Разрязвате се парчета, колкото е разстоянието между ребрата и това е. Не е необходимо да се залепя или нещо подобно. Ето нагледно:

  Подпокривна изолация

  Допълнения

  Подсигуряването е нещо, което никога не трябва да се пренебрегва. Особенно в случай, когато те има ниска финансова стойност. Поради тази причина извършихме следните две неща:

  • След като поставихме ватата отгоре наръсихме с хидратна вар ( на прах е ) – Целта на това е да няма никакъв вид буби, които да живеят на покрива ни.
  • Над изолацията положихме подпокривна хартия – Ако някога самият покрив прокапе то тавана ни да остане защитен.
  подпокривна хартия
  • Поставяне на допълнителен слой дъски – Препоръчваме да сложите на повечето места. По-лесно се ходи по тях ( а не да се чудите къде са ребрата ). Също така дефакто са още един слой защита.

  Заключение

  Предвид целите и обстоятелствата се получи добре. Със сигурност може да е значително по-красиво, но предвид факта, че само семейството ще го вижда това … един път на високосна година красотата не ни беше цел. Функционалността обаче е гарантирана. Ето още малко снимки:

  подпокривна хартия
  таван
  таван

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *