Извити стълби

izviti stylbi

В този материал ще ви разкажем и покажем как направихме нашите извити стълби. Поради каква причина се наложи това и как ги реализирахме.

Защо се наложи това?

По-рано споделихме, че си направихме втори вход на къщата. Всичко премина гладко, но самото разположение на двора е много по-ниско от това на къщата и съответно врата е ниско. Това налага изграждането на стълби, но проблема не спира до тук. Изходната врата се пада след 90 градусов ъгъл и няма как да направим прави стълби ( по-долу има изображения за по-лесна визуализация ).

Първото нещо, което може би ви хрумва е защо врата не беше на право – защото ако беше, след излизане от нея щяхме да паднем в двуметрова пропаст за мазето. Определено това не беше опция. Също така ъгъла трябваше да го има и самата ориентация на вратата трябваше да бъде такава ( за излизане на двора ).

Решение на проблема

Минахме през различни варианти, но извити стълби беше решението за нас. Както с повечето неща никога не бяхме правили подобно нещо. Това никога не ние плашело, но не означава и че трябва да бъде безрасъдни. След прочитане на информация в Интернет разбрахме, че процеса е колкото логичен толкова и труден. Главните неща, за които трябва да се внимава е:

  • Дължината на стълбите трябва да бъде достатъчно голяма за коректно и удобно стъпване.
  • Височината им трябва да бъде максимално малка.

До тук добре, това беше лесната част – Взимате дължината на стълбите първо, след това височината. Делите на броят стълби, които желаете ( имам предвид стъпалата ) и получавате резултат.

Трудната част е да нагласите този резултат. Нашата сметка, след корекции е следната:

  • Височина – 17см
  • Ширина – 30см ( относително, извити са )

Ако тръгнете да четете в Интернет са “стандартни размери” или подобно ще разгледате какви ли не стойности – 12см, 16см, 20см и т.н. След като направихме тези, а и още 30на други стъпала пропорцията е – каквото ви е удобно и разумно. Ето как процедирахме ние:

  • Взимате нещо, на което може да стъпвате ( имахме останъл газобетон )
  • Поставяте го вместо стълби
  • Минавате 100 пъти през тях

Така ще придобиете най-добра представа колко са Ви удобни стълбите и какви промени може да въведете по тях. Моят съвет е да използвате материалите в Интернет или онлайн калкулаторите просто като насоки и да не ги приемате за твърди стойности.

За самата извитуст – Отново препоръчвам да се тества нагледно. Ние предпочетохме преди първото стъпало да има малка площадка. Така разминаването с друг човек е по-лесно. На изображенията по-долу се вижда по-ясно това.

Изграждане

Знаем вече как ще бъдат стълбите и е време да ги конструираме. Трудната част за конструкция беше дефакто как ще закрепя дъските, които ще държат стъпалата, защото после трябва и да ги премахнем. Отново, стълби не бяхме правили никога досега и на помощ се притече комшията. Той показа как се поставят едни “ушички” на съмите дъски. Тогава всичко придоби смисъл. Ето нагледно:

Извити стълби

Друго важно нещо, което трябва да следите е краят на горната дъска да е равна с началото на по-долната такава. Това е ако искате прави/равни стълки. Ако е необходим лек наклон то дъската на долната стълба може да е с няколко милиметра по-ниска.

Ето и малко по-далечна снимка със самата площадка пред вратата:

извити стълби
извити стълби

Заключение

Първоначално бях малко скептичен как ще се получат нещата, като главното притеснение беше ограниченото пространство. Радвам се, че избрахме извити стълби за решение на проблема ни. Получиха се добре, като след години употреба мога да споделя, че нямаме никакви затруднения с тях и действително работят ( включително и площадката ).

извити стълби


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *