Втори вход на къща

vtori vhod

Втори вход на къща ви предоставя значителна гъвкавост, но на цената на по-малка сигурност. Поради тази причина е желателно първо да прецените на кое държите повече и след това да преминете към действия.

Разбира се първото и най-важното нещо, което трябва да се запитате е въобще необходим ли ви е втори вход на вашата къща. Много често няма смисъл и директно може да преминете към следващата стъпка от плана ви.

При нас обаче положението беше различно. Видяхме изключително много позитиви и малко негативи и поради тази причина взехме решение да направим този втори вход. Споделяме част само от позитивите:

  • Натурално удобство къщата да има втори вход
  • Място, където да поставим вратичката за кучето ни
  • Изграждането на суха връзка към бъдещата външна стряха
  • Бърза връзка от двора към бъдещата втора тоалетна/баня
  • Бърза връзка от двора към кухнята

Както посочихме по-горе основният негатив е по-малката сигурност. Все пак предоставяме на злонамерени лица втора възможност за вход в къщата. Хубавото при нас е че дефакто този втори вход на къща се намира на другият край, дълбоко в двора ни.

Изграждане

Поради фактам, че този вход ще бъде закрит решихме да използваме бетонни блокчета. Предварително е заложено в последствие да има и външна изолация, която ще предпазва блокчетата от външните атмосферни условия. Също така преди да се започне изграждане трябва да поставим добри основи.

Основи

Самата локация имаше вече изградени добри основи, като в по-голямата част ние само изравнявахме. Все пак вдигнахме малък “трегер”. Идеята му е да го направим равен. По този начин при започване на граденето ще имаме равна основа и няма да е необходимо да “обираме” неравността при строенето:

основа за градене

Както се вижда от изображението в горната част на “трегера” сме го “назъбели” малко. Така при самото градене ще се получи по-здраво.

Градене

Стандартна процедура, като не сме използвали специално лепило, а варов разтвор + добавяне на цимент към него за по-голяма якост. Спазвани са основните правила за разминаване на блокчетата доколкото е възможно. При нас самото градене беше малко ( като цялото мястото е малко ) и не ги застъпвахме много ( вижда се на снимка по-долу ), но при положение, че няма никакъв натиск, няма да носи нищо не е проблем. При вратата и прозореца сме използвали готов трегер/щурц от този вид.

Завършек

В крайна сметка успяхме да постигнем целите ни – Втори вход, който да не бъде особено голям, да не заема много пространство, но да ни предоставя всичките му удобства. Предоставяме ви няколко изображения на крайният вариант ( за самото строене ):


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *