Вътрешна изолация на външни стени

Не е тайна за никого, че външните стени “изпиват” топлината и поради тази причина решихме да поставим вътрешна изолация. По тази тема може да чуете много коментари – дали е необходимо да бъде извършено, как да бъде направено, от какви материали и т.н. Полза винаги ще има и ако чуете от някого, че не е така, то информирайте се по-задълбочено и преценете сами. Все пак не трябва да очаквате главозамайващи резултати. Стайната температура на къщата Ви няма изведнъж да се покачи с 5 градуса през зимните месеци. Не, целта на този вид изолация е да допринесе към останалите изолиращи елементи. Като допълнителен плюс, с нея може да “оберете” 1-2см. неравна стена. Нека да преминем към използваните материали и самият процес.

Избор на материали за вътрешна изолация

Може би най-важното нещо тук, което ще споменем, е че трябва стените винаги да дишат. В противен случай може да се получи един много неприятен мухъл. Именно поради тази причина избрахме топлоизолацията да бъде със стиропор. Винаги сме знаели, че ще имаме и външна изолация и поради тази причина вътрешната е само 3см. Тук има и други фактори, като това, че къщата е двойна тухла, има варова мазилка отвън и отвътре и други. Когато няма такава дебелина на стената, може би, по-удачният вариант би бил стиропор 5см. или повече. Нека по-долу да изброим и всички материали:

 1. Стиропор 3см.
 2. Лепило за стиропор
 3. Дюбели за стиропор
 4. Пяна за лепене на стиропор
 5. Грунд
 6. Други (кофа за разбъркване, бъркалка/миксер и т.н.)

Полагане на вътрешната изолация

Полагането, колкото и трудно да се приема това, е повече от елементарно. Ако стените Ви са прави то просто лепите и нивелирате. Хората много се плашат от този процес. Така бях и аз в началото, защото никога не съм извършвал тази дейност преди. За моя изненада, усвоих технологията буквално за 1 ден. Разбира се тук уточняваме, че няма да станете майстори, но ще свършите работата задоволително и достатъчно добре. Ето какъв метод използвахме ние (извинете ни, ако не използваме коректните термини):

 1. Предварително обработвате стената с грунд. Това подпомага за по-здраво залепване;
 2. На лист стиропор поставяте няколко “топки” лепило – 4-5;
 3. Отново с лепило правите “гребен” от всички страни на листа;
 4. На останалите празни пространства поставяте пяна;
 5. Залепяте листа на стената и го нивелирате.

Наясно съм колко сложно може да звучи това обяснение, но ето нагледно приложени стъпките 2, 3 и 4 (Самата снимка е от външната изолация, но метода на лепене е идентичен).

стиропор

Тук ще отворя една скоба, защото от различни източници може да прочетете за разнообразни методи на лепене. На много места ще срещнете, че трябва да се ползва по-малко лепило, че може само с лепило или само с пяна. Във всяка една има капка истина. Самият гребен се прави предимно да изолира листа от вятър. При вътрешна изолация очевидно няма вятър и да, може да се слага по-малко лепило. Фактът, че използвахме и двата залепващи компонента, е защото искаме здравина и сигурност. Разликата в цената не е толкова значима. Примерно, на крайна цена от 2000лв. допълнителният разход ще е ~100-150лв. Предпочитаме да сме ги вложили в това, отколкото да се чудим вечер, дали е стабилна изолацията ни и кога ще падне.

Ето няколко снимки от процеса:

вътрешна изолация

 

вътрешна изолация

Както се вижда на снимките, важно е да се следи правилната подредба на листите. Трябва да има разминаване на всеки ред.

Дюбелиране

Важно е да подберете правилна дължина на дюбелите. Тя, разбира се, зависи от дебелината на стиропора. Когато се налага изправяне на стена, то се случва между листа стиропор и стената да остане по-голямо пространство. То също трябва да се вземе под внимание, при калкулиране на дължината.

В общи линии, неписаният закон гласи: “Колкото е в стиропора толкова трябва да бъде и в стената”.

В нашият случай, се наложи да изправим повечето стени и  взимахме дюбели с дължина между 7 и 10см.

Представете си го така: 3 см. е стиропора, 2 см. зад него е кухина и 5 см. влиза в стената. Взима се 10 см. дюбел.

Колко и къде да слагате дюбели е отново отворен дебат. На някой места ще срещнете съвети, да ги поставяте на всяка пресечна точка, а на други да слагате и в средата на лист. Аз лично предпочитам и двата варианта – на всички пресечни точки за лист както и в средата на всеки. За външната изолация се презапасихме с дюбели, но за вътрешната нямаше нужда, защото над нея ще има гипсокартон. На следващото изображение е показана вече дюбелирана външна стена.

дюбелиране на вътрешна изолация

 

Скара за основа

Препоръчвам, когато е възможно, да избягвате поставянето на скара. Отнема време, материали и пари. Факт е, че поставянето на гипсокартон е много по-удобно, но стаята се смалява значително. Има случаи, в които е неизбежно. Две от стените ни бяха с отклонения по 10 см. и биха се изправили тругно без скара. Бонусът е, че успяхме да си пуснем множество кабели зад металната конструкция. Ето как изглежда тя:

скара вътрешна изолация

 

Надяваме се информацията да Ви е била полезна. Може да намерите допълнителен снимков материал и в галерията, която е на следният адрес.

Също така може да прегледате как подготвихме стените преди това в тази статия.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *