Да почистим къщата и двора

,

След като вече придобихме желаната къща се насочихме да изготвим план за действие, за почистване на къща и двор. Самия оглед извършихме преди закупуването, но всеки, който е минал или минава по този път знае, че не може да бъде разгледан напълно подробно всеки един детайл. Следваше обстойна обиколка на новата придобивка и оглед на всичко, с което разполагаме. След това на къде?

Разчистване на двор

За наша радост самата къща беше празна, но мазето, тавана и ниските помещения под някои стаи, бяха изпълнени максимално. Също така имахме градина, пълна с изсъхнал чемшир и той определено трябваше да бъде разчистен. Освобождаваки градинската част от изсъхнали храсти и ненужна растителност, позволява един по-адекватен поглед на пространството в двора. На следващата снимка са показани чемширите, с които трябваше да се преборим:

chemshir
Чемшири

Премахнати бяха още стари дървета, лози и подобно. Важно уточнение, е че всъщност част от дърветата могат да бъдат запазени за сянка през летните месеци, както и лози. В нашия случай, нямаше как да го направим, защото влизаха в разрез с бъдещ навес ( който ще разгледаме в друга тема ). Ето и резултата:

почистване на къща и двор
след почистване на двора

Лози и дървета бяха премахнати на по-късен етап, но тук се забелязва идеално и сянката, която могат да Ви предоставят.

Разчистване на мазе

Двора ни беше почистен и дойде време да започнем с избата ( мазето). Имаше изключително много “материал” в него ( от дърва до железни неща ) и бързо разбрахме, че тук ни очаква не малко работа. След няколко дни прекарани в мазето завършихме с препълване на допълнителната постройка ( барака ) с дървен материал и почти 200 кг. желязо, което продадохме ( и се сдобихме с 33 лева, част от които вложихме в бетонова плоча ). Препоръчваме да извършите това и ако имате таванско помещение. Наш пропуск беше ранното инспектиране и почистването на таванското помещение. Не е непоправим проблем, ако го пропуснете( както направихме ние) но го отчитаме като минус. Възможно е неразчистеното таванско помещение да доведе и до затруднения при работа с покрива. Тук отваряме една скоба, че ако все пак извършвате ремонт на покрива и той се разкрива е добра идея именно тогава да почистите тавана. Така ще имате много повече пространство за работа.

Заключение

Много е важно да прецените какво ще Ви е необходимо за бъдеще и какво не. Всичко излишно трябва да бъде премахнато, по един или друг начин. Не Ви препоръчваме да оставяте това за по-късен етап, защото се стига до случаи, в които просто подмятате вещи, които все пак изхвърляте, накрая. За пример – всичкия дървен материал беше запазен от нас. Част от него може да послужи за скеле, кофраж и подобно, а останалия ще бъде нарязан и изгорен. Почистване на къща и двор е една от първите стъпки, които трябва да предприемете за да си отворите нужното пространство за другите дейности.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *