Оглед и План за действие

Разчистихме къщата и дворното пространство и можем да преминем към следващата стъпка, а именно оглед на цялостното състояние на имота. Да, това включва абсолютно всичко, не само къщата.

Да разгледаме първо по-лесните части

 1. Гараж
  • покрив – частично сменяне на керемиди и една основна греда;
  • стени вън и вътре – необходимо им е цялостно измазване;
  • врати, прозорци – за смяна.
 2. Двор и ограда
  • заравняване на терена;
  • подмяна на всякакъв вид ограда с нова;
  • обособяване на площ с райграс;
  • засаждане на желаните растения;
 3. Допълнителна постройка
  • цялостно премахване и заменяне с отворен навес, с възможност за приемане на гости и барбекю.
 4. Мазета
  • замазване на всички стени;
  • обезпаразитяване на цялото дюшеме и запечатване с препарати за дърво;
  • смяна на прозорци;
  • осветление.

Тук е момента да уточним няколко допълнителни неща:

 1. Това са само основни насоки, какви неща трябва да бъдат предприети към момента.
 2. Някои от посочените действия ще бъдат извършвани буквално след години, защото приоритетно не са толкова наложителни.

Състояние на къщата

Също така ще го разделим на няколко точки. При ремонт на къща едно от основните правила е първо да се огледа и работи над основите и покрива. Поради тази причина, те са първите 2 точки, които ще разгледаме.

 1. Основи – Няма да сравняваме старо с ново строителство( това е една много обширна тематика). Само ще споменем, че нашата къща е с приблизително 1 метър широк каменен зид. Проверихме и самата им дълбочина, състояние на фугите между тях и в крайна сметка се оказа, че реално е необходимо само да ги “затворим”. Процесът включва поставянето на хидроизолация, изолация ( стиропор ) и външна замазка.
 2. Покрив – Тук идва “забавната” част. След първоначален оглед разбрахме, че голяма част от покривът ни се нуждае от смяна. Това включва – подмяна на няколко основни греди, подмяна на почти всички ребра, поставянето на изолационна хартия и подмяна на керемиди. Също така, включваме подмазване на комини и поставяне на шапки за тях. Покривът е една от точките, за която сме сигурни, че ще разчитаме на професионало мнение и направа.
 3. Външна част на основната сграда – На практика това е ясно: необходимо е да поставим изолация и да бъдат доизградени няколко малки стени.
 4. Вътрешна част на основната сграда- Бързо разбрахме, че желаем просторно помещение за хола/кухнята и така се наложи да съборим една стена. Електрическата инсталация беше за подмяна с изцяло нова. Трябваше да проверим защо на места има леки пукнатини по мазилката и може би най-важното нещо е да излеем бетонна плоча на пода, върху дюшемето. Също така и подмяна на цялостната ВиК инсталация.

План за действие

Проблемите са налице, следва да си изградим план за действие. И, да, всяка една от точките ни може да претърпи промени. Възможно е да изскочат допълнителни казуси. Пригответе се да правите промени в плана си и това не трябва да ви безпокои, или да е повод за нерви. Всички планове подлежат на промяна.

 1. След като основите ни са в много добро състояние те скоро няма да бъдат докосвани ( но все пак ще подобрим неща за тях при ремонта на покрива).
 2. Прекарване на частична нова електрическа инсталация.
 3. Прекарване на частично ВиК.
 4. Ремонт на покрива.
 5. Заливане на бетонна плоча.
 6. Съсредоточаване на всички усилия и средства в завършването на вътрешната част на къщата.

Това ни е първоначалния план, който всъщност и до ден днешен следваме. Пожелайте ни успех!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *