Бетонобъркачка – защо и как?

Малко от нашите разсъждения по тази тема…

Въведение

Бетонобъркачката не е малка инвестиция. Цената варира, в зависимост от размер и марка. Преди, обаче, да предприемете такава стъпка е добре да сте на ясно дали реално ви е необходима такава придобивка.

Когато става дума за малък проект лесно може да намерите бетонобъркачка под наем. Цените за наемане на ден не са никак високи, а удобството е голямо.

В случаи, налагащи системно бъркане на бетон, покупката на една такава машинка може да ви е от голяма полза. Защо да си я вземете ли? Защото облекчава работния процес, удобна за употреба е и защото в последствие може да я давате под наем на хората от горния случай.

Избирате си подходящ размер, като е добре предварително да обмислите и къде ще я съхранявате. Веднъж сглобена е немислимо да я разглобявате и прибирате отново в кашона (повярвайте, сглобяването си беше приключение).

Покупката

Вариантът, на който се спряхме ние, може да разгледате ТУК.

В опаковано състояние бетонобъркачката беше значително компактна. По кашона имаше полезна информация за габарити и тегло. Допълнително получихме гаранционна карта.

Габарити на покупката

Сглобяване

Кашонът съдържаше всичко необходимо за сглобяване на бетонобъркачката, с изключение на инструментите – ключове и отвертка. Упътването е на български език, като всяка стъпка е подкрепена със снимков материал. Трудно би могло да се изпълни от един човек- доведете си другарче! Не губете търпение. Времето, което ще отделите за сглобяване, ще ви се отплати десетократно. Като завършек си позволихме да посмажем тук-там, за всеки случай. Да, банално е, но преди употреба прочетете и указанията за ползване!

Употреба

Сглобяването приключи, както и прочитането на всичката допълнителна информация. Настъпи мигът на истината – дали това нещо работи? Никъде в инструкциите нямаше конкретна рецепта с пропорции за бетон и се наложи добре да разгледаме Интернет средите (отново). Ще пропуснем процесът на търсене, вайкане, почесване по главата и чудене – какво точно се обърка!?

Нашата бетонобъркачка е за 190 литра. Целта ни беше направата на силен бетон за закрепяне на водещи метални тръби (по тях, след това ще се засича височината на бетона в стаите).

Бетонени купчинки

Тъй като сме непрофесионалисти в сферата, се наложи да експериментираме с материалите. Пропорциите и последователността, които изпробвахме, са представени в следващата таблица:

2 x Пясък 1 x Цимент 2 x Баластра Сместа залепна за дъното.
2 x Пясък 2 x Баластра 2 x ЦиментСилна смес за 1 количка.
3 x Баластра 2 x Пясък 1 x ЦиментДобра смес за 1 количка.
3 x Баластра 3 x Пясък 1 x Цимент Идеалната смес за 1 пълна количка.
Съвет: След първата кофа баластра, добавете 1 кофа пясък и продължете според необходимите пропорции. Предварително добавеният пясък спомага за по-меко завъртане на баластрата и шумът е по-малък!

Крайните заключения, които направихме са следните:

  • Преди да започнете работа с бетонобъркачката, проверете дали всички болтове са стегнати. Вибрациите при работа, предразполагат към отпускане и на най-стегнатите свързващи елементи.
  • Разположете машината на стабилна повърхност и при необходимост я закрепете стабилно към земята.
  • Колкото по-голям е наклонът, толкова по-ефективна е бетонобъркачката;
  • Поредността на добавяне на съставките за бетон е – малко вода (на няколко места прочетохме, че е добре да се започне с малко вода, преди да се добави баластра и подкрепяме практиката) , баластра (чакъл), пясък, цимент, отново вода. Добавят ли се първо пясъкът и бетонът, те полепват по дъното и възпрепятстват разбъркването;
  • Изсипването се извършва в работещо състояние;
  • След всяко изсипване на крайната смес изплакнете стените на бетонобъркачката с вода, която ще използвате за следващата смес.
  • Не претоварвайте двигателя и от към време на работа и от към тегло на материала. Със сигурност нашите пропоции бяха под тези 190 литра, но решихме да не измъчваме симпатичната оранжева машинка до краен предел, за да ни служи дълго и щастливо!
Бетонобъркачка

Ще ви споделяме впечатленията си от бетонобъркачката, както и всички реализирани проекти с нейна помощ!

Update – Бетонобъркачката е в действие от няколко години вече и засега няма никакви проблеми с нея. Трудно бих казал точно кубика бетон са минали през нея, но поне над 100. Това, което можем да споделим е:

  • Редовно проверявайте дали всички болтова са добре затегнати.
  • Редовно смазвайте всички мърдащи елементи
  • Почиствайте добре след работа.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *